Villiyrtti-/vihannesretki Haiharaan

Lähdimme 28.5. klo 18 Haiharan kartanon luota Päivi Mattilan johdolla lähiseudun luontoon tunnistamaan syötäväksi kelpaavia villivihanneksia. Saimme paljon tietoa villivihanneksista ja niiden käytöstä.

Maisemaa Haiharasta
Maisemaa Haiharasta

Retki osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi, ja opimme paljon uutta. Toukokuu on hyvää aikaa tehdä retki luontoon, kun kaikki villivihannekset ovat vielä uusia. Tosin esim. nokkosesta voi saada kolmekin satoa samasta paikasta, ja sitä voi kerätä syksyyn asti.

Kerääminen olisi ideaaleinta tehdä aamulla. Hellepäivän jälkeen illalla villivihannekset ovat nuutuneita. Kukkien ravinnepitoisuus taas on enimmillään iltapäivällä, kun kukat ovat avautuneet. Kerätessä etäisyys isoon tiehen kannattaa olla vähintään n. 50 metriä pölyn, hiukkasten ym. vuoksi, vaikka pöly lähteekin huuhtelemalla. Kerätyt yrtit kannattaa laittaa hetkeksi ennen ruoanlaittoa kulhoon tai liinan päälle, niin hyönteiset kävelevät pois yrteistä. Kuivatut yrtit säilyvät lasipurkissa jopa pari vuotta. Valo vie yrteistä aromiaineita. Säilytys mieluiten pimeässä ja ei kuumassa.

Nokkosta kovanäppisen oppaamme käsissä.
Nokkosta kovanäppisen oppaamme käsissä.

Etelä-Euroopassa mm. rucola ja rosmariini ovat villikasveja, mutta kyllä täältä meiltäkin löytyy hyviä villikasveja. Maistoimme mm. voikukkaa, vuohenputkea, maitohorsmaa ja kuusenkerkkiä. Itse yllätyin siitä, miten hyviltä ne maistuivat. Vuohenputki oli oma suosikkini. Kaiken lisäksi se esiintyy luonnossa ns. mattoina, eli sitä saa helposti kerättyä paljon. Vuohenputki oli vuoden 2011 yrtti. Se on aika vesipitoinen, joten sitä ei kannata kuivata. Siinä on yhdeksän kertaa enemmän C-vitamiinia kuin jäävuorisalaateissa. Se sopii mainiosti esim. salaatteihiin, levitteisiin, ja murskattuna vaikka patoihin.

Vuohen-, koiran- ja karhunputkea vertailussa.
Vuohen-, koiran- ja karhunputkea vertailussa.
Kuusenkerkkiä
Kuusenkerkkiä

Luonnosta löytyy paljon yrttejä, jotka sopivat teeksi. Tosin nimeä tee ei näistä oikeastaan voi käyttää, sillä tee on teepensaan lehdistä tehty juoma. Yrttijuomaa voi tehdä esim. maitohorsmasta, vadelmanlehdistä, mustaherukan lehdistä ja siankärsämön kukista. Näistä voi tehdä myös sekoituksia. Esimerkiksi vadelman lehdet ovat aika voimakkaita, joten hyvä juoma tulee yhdistämällä esim. vadelmaa ja mustaherukkaa. Vadelman lehdet kannattaa fermentoida, kun taas herukan lehtiä ei tarvitse fermentoida.

Monia kukkia voi syödä. Ne käyvät hyvin esim. salaatteihin tai puuron kanssa syötäväksi. Monet yrtit sopivat hyvin esimerkiksi leipätaikinaan, lettutaikinaan ja salaatteihin.

Päivin tekemää maitohorsmalevitettä.
Päivin tekemää maitohorsmalevitettä.

Retken jälkeen istuimme hetkeksi nauttimaan Päivi Mattilan itse tekemää horsmalisuketta, riksoa, joka maistui herkulliselta Marjukan leipomien sämpylöiden päällä. Tässä lisukkeessa oli horsmanversojen lisäksi öljyä, suolaa, valkosipulia, hieman omenaviinietikkaa ja mustapippuria. Lisuke säilyy jääkaapissa noin viikon, ellei siinä ole paljon öljyä. Jos öljyn määrä on suuri, lisuke säilyy jääkaapissa jopa seuraavan vuoden alkuun. Lisuketta voi myös pakastaa.

RIKSO

Nautitaan peston tapaan leivän päällä tai esimerkiksi pastan kumppanina.

2,5 l villivihanneksia (= 9 dl silputtuja villivihanneksia)
100 g manteleita, ruokahampun- tai auringonkukansiemeniä
valkosipulia
(kylmäpuristettua) rypsiöljyä (ja hieman suolaa)

1. Hakkaa yrtit veitsellä hienoksi silpuksi. Riko mantelit tai siemenet yleiskoneella rouheeksi (jos muistat, ne on ennen rouhimista hyvä liottaa pehmeiksi: 4-12 h, kaada liotusvesi pois). Lisää hienonnettua valkosipulia makusi mukaan. Sekoita ainekset kannelliseen lasipurkkiin melko tiiviisti. Kaada päälle kylmäpuristettua öljyä.

2. Anna seistä jääkaapissa viikon ajan. Rikso säilyy pitkään, jos öljy peittää tuorekasvikset.

Teksti Pia
Kuvat Marjukka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s