Kasvisruokakurssilla

Syyskuussa Vauhtimartoilla oli vuorossa kasvisruokakurssi. Kurssi järjestettiin kahtena peräkkäisenä iltana Pirkanmaan marttojen tiloissa Tampellan esplanadilla. Molemmat illat olivat täynnä kokkauksesta kiinnostuneita marttoja. Asiantuntevana oppaana kasvisruoan saloihin toimi Tuula Kylä-Laaso. Kotiinviemisiksi saimme vihkosen täynnä kasvisruokareseptejä.
Marttojen opetuskeittiö Tampellassa
Kurssi pidettiin Marttojen opetuskeittiössä Tampellassa.
Päivittäiseen ruokavalioon olisi hyvä kuulua kasviksia, hedelmiä ja marjoja puoli kiloa päivässä. Näillä ohjeilla määrän saa helposti kokoon. Kauden kasviksia on syksyllä helppo löytää jokaisesta kaupasta ja omenia on tänä syksynä tullut monelle yli oman tarpeen.
Valmiina kokkaamaan.
Tarvikkeet ja ohjeet olivat työpisteillä valmiina.
Valmistettavia reseptejä Tuula oli valinnut meille 11 kpl, koko menu piti sisällään kaalisalaatin, kesärosollia, linssikeittoa, kesäkurpitsakeittoa, paahdettuja uunikasviksia, kasvislasagnea, punajuuripastaa, kasvispatonkeja, kaali-juustopiirakkaa, mustaherukkapilveä ja omenakakkua. Joukko jaettiin ryhmiin, kullekin ryhmälle tuli tehtäväksi yksi tai kaksi reseptiä. Osa oli nopeita valmistaa, osassa varsinkin kasvisten kuorimiseen, pilkkomiseen ja raastamiseen meni hyvä tovi.
Öljy ja mausteet sekoitettiin uunikasviksiin käsin.
Öljy ja mausteet sekoitettiin uunikasviksiin käsin.
Kokkausta
Täytetyt patongit syntyvät yhteistyöllä.

 

Kokkausta
Tällä pisteellä valmistuu linssikeittoa.
Pöydät notkuivat erilaisia kasviksia, joista ihan kaikki eivät olleet erityisen tuttuja, mukana oli mm. selleriä, punertavakuorista lanttua, perinteistä porkkanaa, perunaa, punajuurta (jota kovin harvoin tulee kotiin hankittua). Kokkauksiin kasvisten lisäksi pöydällä oli sekaan piparjuurituorejuustoa, tomaattimurskaa, valkosipuleita. Jälkiruokiin tuli mustaherukoita ja omenoita. Tärkeä väline kasviruoan valmistuksessa tuntuu olevan monitoimikoneen raastinosa, jolla kasviksista tehtiin selvää jälkeä alta aikayksikön. Raastamiseen olisi muilla konsteilla mennyt puoli iltaa. Liesien ympärillä leijui vahva höyry kasviksien kypsyessä uunissa. Jälkiruoista varsinkin mustaherukkapilvi, joka valmistettiin vain mustaherukoista, kanamunan valkuaisista ja sokerista, oli aivan uusi tuttavuus.
Patonkia ja kesärosollia.
Patonkia ja kesärosollia kastikkeineen edessä, takana Eeva-tädin kaalisalaattia.
Kasvislasagne
Kasvislasagne edessä, piirasta taustalla.
Punajuuripastaa, uunikasviksia ja keitot.
Punajuuripastaa, uunikasviksia ja keitot.
Illan päätteeksi pöytä notkui ja mahaan ei mahtunut kaikkea hyvää jota olisi vielä halunnut syödä lisää. Makoisa ilta!
Teksti Aino
Kuvat Virve

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s