Vierailu Vapriikin kuva-arkistoon

Tänä syksynä on sateisia torstaita riittänyt, ja eräänä niistä suuntasi 13-päinen Vauhtimarttojen joukko kulkunsa Vapriikin museokeskuksen yhteydessä sijaitsevaan Vapriikin kuva-arkistoon.

Arkiston aarteita tutkitaan.
Arkiston aarteita tutkitaan.

Apulaistutkija Antti Liuttunen otti meidät vastaan ja aloitti esittelyn kertomalla Vapriikin ja valokuva-arkiston historiasta. Arkistossa on noin miljoona tavalla tai toisella Tampereen ja Pirkanmaan historiaan liittyvää valokuvaa joko vedoksena, diana tai negatiivina. Ison osan miljoonasta kuvasta muodostavat Aamulehden arkistot. Näin laajaa toista Tampere-aiheista valokuvakokoelmaa ei mistään löydykään, vaikka Tampere-seuralla on myöskin isot arkistot. Kuvat ovat tulleet suurimmaksi osaksi lahjoituksina semmoisilta tahoilta ja yksityishenkilöiltä, jotka ovat ymmärtäneet, etteivät kuvat säily ikuisesti, mutta ihanteellisisssa olosuhteissa niiden säilyminen selvästi pitenee. Lisäksi miljoonasta valokuvasta noin kymmenesosa on tällä hetkellä sähköisessä Siiri-arkistossa nollien ja ykkösten virtana. Siiriä pääseekin jokainen kotikoneeltaan katsomaan ja kuvia esim. asuinalueensa tai harrastuksensa mukaan hakemaan. Jos käy hyvin ja löytää itseään todella miellyttävän kuvan, sen saa ostaa itselleen sähköisenä tai paperisena reilun kympin hintaan. Julkaistavasta kuvasta peritään hieman korkeampi maksu. Ihmiset ovat kuulemma teettäneet itselleen jopa seinän kokoisia tapetteja arkiston kuvista.

Arkiston hyllyjä
Valokuva-albumit täyttävät hyllyt.

Miten Martat ovat edustettuina arkistossa? Aamulehden kuvista löytyi nippu meitä kovasti kiinnostaneita vanhoja kuvia marttojen toiminnasta. Yleisilmeeltään marttojen toiminta vaikutti kuvien perusteella aika vakavalta puuhalta, tosin suuri osa kuvista oli erilaisista juhlatilaisuuksista otettuja. Lisäksi kahvia vaikutti kuluneen melko paljon.

Martat valmistavat veripalttua 1965.
Martat valmistavat veripalttua 24.11.1965. Kuva: Reino Branthin, Vapriikin kuva-arkisto.
Tampereen marttojen toimintaa 1954.
Alkuperäinen Aamulehden teksti: Tampereen marttojen toimintaa. Etualalla kerhohuone, jonka työpöytä yhdistää nykyaikaiseen keittiöön. 8.4.1954. Kuva: Reino Branthin, Vapriikin kuva-arkisto.

Ainakaan Vauhtimarttoja ei nykyään tunneta vakavuudesta eikä kahvinjuonnista, sillä meillä tunnelma oli jälleen iloinen ja kahvin sijasta meidän illoissa juodaan teetä. Tosin tällä kertaa mentiin mielenkiintoisen esittelyn jälkeen vielä keskustaan kahvilaan iltaa jatkamaan. Nyt saattoi jollakulla olla kahviakin kupissaan.

Kahvilan herkkuja
Kahvilan herkkuja

Teksti ja kuvat Tea

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s