Suklaata ja suunnittelua

Syksyisenä maanantai-iltana lokakuun puolivälissä kokoonnuimme Marttalaan raakasuklaan ja syyskokouksen merkeissä. Raakasuklaan valmistamisen meille opetti jäsenemme Hanna. Hän selitti meille perinpohjaisesti mitä raakasuklaa on ja kuinka sitä tehdään, ennen kuin päästi 20 suklaanhimoista marttaa keittiöön hääräämään.

Vauhtimartat kuuntelevat tarkkaavaisesti.

Raakasuklaa on siis suklaata, joka valmistetaan puhtaista, alkuperäisistä ja prosessoimattomista raaka-aineista, joita ei valmistamisen aikana missään vaiheessa kuumenneta yli 45 asteen. Näin ollen siinä säilyy paljon arvokkaita ravintoaineita, joita ei perinteisessä Fazerin sinisessä ole.

Raakasuklaatarvikkeita

Saimme mukaamme paljon erilaisia ohjeita, mutta tällä kertaa käytimme kaikki samaa reseptiä nimeltä ”Hyväksi havaittu resepti”. Ryhmät tosin tekivät pieniä variaatioita siihen, jotta huomaisimme agavesiirapin ja hunajan eron makeuttajana sekä lucuma-jauheen maun. Raakasuklaaseen käytetään paljon eksoottisia superruokia, kuten lucuma-hedelmästä tehtyä jauhetta, raakaa kaakaojauhetta tai maca-jauhetta. Raakasuklaalla luvattiin olevan monenlaisia vaikutuksia: minun mieleeni niistä jäivät mielihyvän tuottaminen, virkistäminen ja seksihalujen lisääminen (maca-jauhe, hihih). Täytyy ensi tapaamisessa kysyä, millaisia vaikutuksia kenellekin tuli.

Martat työn touhussa

Valmistaminen oli yksinkertaista: Ensin asetettiin syvä kippo (sellainen sauvasekoittimen mukana tullut mittakippo) lämpimään vesihauteeseen ja sulatettiin kipossa 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä ja 1 dl kaakaovoita. Sitten seokseen lisättiin 1 dl raakaa kaakaojauhetta, 1/2 dl lucuma-jauhetta (valinnainen), 1/2 dl agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa, 1 rkl maca-jauhetta (valinnainen) + sattumia maun mukaan. Sattumina käytimme esimerkiksi kuivattuja marjoja ja pähkinöitä. Sekoitimme seoksen juoksevaksi nuolijalla, koska sillä sai kätevästi tyhjättyä kipon sisällön silikonisiin jääpalamuotteihin. Sitten suklaat menivät pakastimeen 20-30 minuutiksi ja aloitimme kokouksen.

Kookosöljyä
Kookosöljy kiinteytyy viileässä, ja vaati hieman lämmitystä.
Kookosöljy ja kaakaovoi sekoitettiin vesihauteessa.
Kookosöljy ja kaakaovoi sekoitettiin vesihauteessa.
Lisämausteet, kuten pähkinät, pudotettiin muottien pohjalle ensin.
Lisämausteet, kuten pähkinät, pudotettiin muottien pohjalle ensin.
Suklaamassa kaadettiin muotteihin.
Suklaamassa kaadettiin muotteihin.
Valmiita suklaita tarjolla.
Valmiita suklaita tarjolla.

Noin 20 minuuttia ennen tarjoilua otimme suklaat ”lämpiämään” ja niiden ja teen voimalla jaksoimme sitten käydä kokouksen loppuun asti. Uskalsin syödä neljä palaa, ja ne olivat ihan hyviä, mutta valitettavasti kaupan epäterveellinen suklaa on enemmän minun makuuni… Kannattaa silti kokeilla!

Teksti Asta
Kuvat Virve

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s