Onnea 9-vuotias Vauhtimartta!

Sunnuntaina 14.4. juhlistimme 9 vuotta täyttävää Vauhtimartta-toimintaryhmää. Syntymäpäivän ohjelman aloitimme tutustumalla Finlaysonin vanhaan tehdasalueeseen.

Väinö Linnan aukiota

1800-luvun lopulla tekstiiliteollisuus oli kaupungin tärkein elinkeino. Yli puolet kaupungin työläisistä kävi töissä kolmessa suurimmassa tehtaassa: Finlaysonin ja Lapinniemen puuvillatehtailla ja Pellavatehtaalla. Keinovalon avulla työpäivät pitenivät ensin 12-tuntisiksi ympäri vuoden. Lapsia käytettiin yleisesti tehdastöissä mutta heidän työaikaansa ryhdyttiin rajoittamaan ja vuonna 1918 astui voimaan yleinen 8-tuntinen työpäivä. Tehtaat pitivät huolta vielä pitkälle 1900-luvun puolelle työläistensä perustarpeista: niillä oli omat työläisten asunnot ja asyylit, koulut ja kirjastot, jopa kirkko ja sairaalakin Finlaysonilla. Tampere oli työväestön ja erityisesti työtätekevien naisten kaupunki. Tampereesta tuli Suomen Manchester ja teollisuus toi mukanaan uudenlaisia töitä, verstaista kasvoi pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka työllistivät käsityöläisiä sarjatyöhön. (Lähde: Tiina Tuulasvaara-Kaleva)

Tekstiilimuseo

Aloitimme kierroksen ”pumpulilikan” opastuksella Tekstiiliteollisuusmuseon näyttelystä, jossa tutustuimme Tampereen tekstiiliteollisuuden historiaan. Saimme tutustua mm. Suomen suurimpaan höyrykoneeseen Sulzeriin, aikakautensa rakennustaidon huippusaavutukseen Kuusivooninkiseen ja tehtaan entisen työntekijän Väinö Linnan mukaan nimettyyn aukioon. Opas valotti myös, miten pulujen historia Suomessa liittyy Finlaysonin tehtaaseen.

Höyrykone Marie

PienoismalliKierros oli monipuolinen ja mielenkiintoinen. Erityisesti henkilökertomukset tehtaan työntekijöistä innoittivat lukemaan aiheesta lisää. Finlaysonin historiasta löytyy runsaasti materiaalia netissä mm.  Finlaysonin alueen historiaaTyöväenmuseo ja Finlayson.  Miten arvokasta arjen historiaperintöä meillä onkaan täällä Tampereella! Päivämme jatkui historiallisissa puitteissa, kun Finlaysonin kierroksen jälkeen nautimme päivällistä vuonna 1929 Tammerkosken partaalle rakennetun hotelli Tammerin Trattoriassa.

Trattorian ruoka-annosRuoka oli hyvää ja palvelu erinomaista. Nauttimani Parma-pitsa tarjosi maittavan makuyhdistelmän: parman kinkkua, hunajamelonia, rucolaa, mozzarellaa ja parmesaania, jota marttamaiseen tyyliin pitää kokeilla kotona. Kiitos järjestäjille hienosta päivästä! Vielä kerran onnea Vauhtimartta, ja vireitä tulevia vuosia!

Teksti Asta
Kuvat Paula

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s