Vierailu kaatopaikalle

Jäsenemme Heidi oli järjestänyt meille tutustumiskäynnin Tarastejärven jätteenkäsittelykeskukseen toukokuun puolivälille. ”Mitä kiinnostavaa voi olla kaatopaikalla?” ajattelee varmaan monikin, mutta kuten paikalle saapuneille ryhmämme jäsenille selvisi – paljonkin! Oppaanamme toimi neuvoja Päivi Koro.

Neuvoja Päivi Koro
Neuvoja Päivi Koro

Tarastejärvi on toinen Pirkanmaan kuntien omistaman Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n jätteenkäsittelykeskuksista, jossa käsitellään koko maakunnan jätteitä. Tarastejärvellä on mm. jätteen vastaanottopaikka, jätteenkäsittelylaitos, biojätteen kompostointilaitos sekä uusi ja vanha kaatopaikka.

Ilmakuva Tarastejärven alueelta
Ilmakuva Tarastejärven alueelta

Kuntalaiset voivat tuoda Tarastejärvelle itse kaikenlaista jätettä. Hyötyjätteet, puutarha- ja vaaralliset jätteet vastaanotetaan maksutta, kaatopaikalle menevästä peritään maksu hinnaston mukaan.

Vastaanottopisteessä lajitellaan jäte itse
Vastaanottopisteessä lajitellaan itse

Biojäte kompostoidaan kompostointilaitoksissa. Ja kyllä, myös Bioska-pussit maatuvat Tarastejärven laitoksessa. Ensin biojäte jauhetaan ja siihen sekoitetaan risuhaketta. Tämän jälkeen massa ajetaan tunnelimalliseen kompostointilaitokseen, joka täytenä suljetaan. Kompostointi laitoksessa kestää noin 3 viikkoa, minkä jälkeen massaa jälkikompostoidaan ulkona reilun vuoden. Valmista multaa voi ostaa Tarastejärven noutopisteestä, hinta taisi olla 15 €/m³. Biojäte siis todistettavasti todella kompostoidaan, joten sen lajittelu kotona ei ole turhaa työtä, sitkeistä urbaanilegendoista huolimatta!

Kompostointilaitos
Biojätemassaa kompostointilaitoksessa
Tunnelikompostointilaitokset
Tunnelikompostointilaitokset
Valmistaa biomultaa
Valmistaa biomultaa

Hämmästyttävää oli, ettei biojätteen keräys ole Pirkanmaan alueella pakollista omakotitalouksille. Sitä päätyy siis edelleen sekajätteeseen, ja kaatopaikkapenkkaan joutuessaan mätänemään synnyttää voimakasta kasvihuonekaasua metaania. Biojäte houkuttelee myös loppusijoituspaikassa lokkeja, joita näimmekin vaikuttavan parven.

Kaatopaikkaa ihmettelemässä
Kaatopaikkaa ihmettelemässä
Lokkiparvi
Lokkiparvi

Vuonna 2016 ei enää saa orgaanista, siis eloperäistä, jätettä laittaa kaatopaikalle. Jos Pirkanmaalle ei siihen mennessä saada kaavailtuja jätteenpolttolaitoksia toimintaan, on kaikki jäte kuljetettava poltettavaksi muualle Suomeen, esim. Lahteen. Saimme oppaaltamme kuulla, että suuri jäteongelma on nykypäivänä tekstiilijäte. Se ei sovellu poltettavaksi, koska joustavana materiaalina ei murskaudu, vaan sotkeutuu laitteistoihin, ja joutuu siksi edelleen loppusijoituspenkkaan.

Kaatopaikkaa täytettiin illallakin
Kaatopaikkaa täytettiin illallakin

Tässäpä pohdittavaa seuraavalle shoppausreissulle – tai siivouspäivään!

Teksti ja kuvat Virve

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s