Taiji-ilta

Kevään viimeisessä martta-illassa pääsimme tutustumaan taijin teoriaan ja kokeilemaan sitä hieman käytännössäkin. Lajia oli meille esittelemässä Matti Harilo. Koska sää oli lämmin ja aurinkoinen, suuntasimme Marttalan läheisyydessä olevalle nurmikentälle.

Taijita

Meillä paikalle saapuneilla ei juurikaan ollut ennakkokäsityksiä tai –kokemuksia taijista. Ensimmäisenä lajista tulivat mieleen hitaat liikkeet, tasapaino ja mielenrauha. Matti Harilo kertoi sanan ”taiji” tarkoittavan muutosta ja että taijin juuret ovat tuhansien vuosien takana. Opimme paljon vanhasta itämaisesta filosofiasta, jossa keskeisenä ajatuksena on muutos ja vastakohtien välinen tasapaino. Monelle tuli varmasti yllätyksenä, että taiji on itse asiassa myös kamppailulaji.

Kun olimme saaneet käsityksen taijin taustalla olevasta filosofiasta ja periaatteista, oli aika kokeilla muutamia harjoitteita. Ihan ensimmäisenä ohjaajamme neuvoi meitä vain kävelemään jotain kohdetta kohti. Kävellessä tarkka katse tuli keskittää kohteeseen, mutta samalla piti olla tietoinen myös laajemmasta näkökentästä. Kun näin tiedostamme ympäristömme, tunnemme olomme samalla turvallisemmaksi.

Näkökenttäharjoituksen jälkeen aloimme harjoittelemaan ensimmäistä varsinaista liikettä. Aluksi meidän tuli vain tehdä kiertoliikettä puolelta toiselle, jotta löytäisimme ”keskipisteemme”. Käytännössä tämä keskipiste oli oma selkärankamme. Tämän jälkeen mukaan otettiin painonsiirrot jalalta toiselle. Tässä vaiheessa harjoitus tuntui vielä melko yksinkertaiselta, mutta kun mukaan liikkeeseen otettiin myös kädet, alkoi liikkeiden yhdistäminen olla yllättävänkin haastavaa.

Taijita

Harjoiteltuamme jonkin aikaa vaihtelevalla menestyksellä liikettä, jonka nimellä oli jotakin tekemistä pilvien kanssa, siirryimme tekemään pari erilaista herkistymisharjoitusta. Näissä harjoituksissa liikuteltiin käsiä  siten, että voiman ja liikkeen tuli tuntua lähtevän sormenpäistä. Näillä yksinkertaisilla liikkeillä oli yllättäviä vaikutuksia: Muutamaa meistä alkoi pyörryttää. Tämä oli ohjaajamme mukaan aivan tavallista ja liittyi jännitysten poistumiseen.

Taiji-oppitunnin päätteeksi saimme vielä esittää kysymyksiä. Tällöin tuli ilmi, että monet meistä olivat alkaneet tuntea erilaisia kipuja harjoitusten aikana. Ohjaajamme selitti tämän johtuvan siitä, että vartalomme herkistyvät harjoitteiden aikana tuntemaan kipuja, joita emme normaalisti tiedosta tai tunne erilaisten jännitystilojen vuoksi. Kivuista huolimatta ainakin allekirjoittanut perehtyisi mielellään lajiin tulevaisuudessa enemmänkin!

Teksti Laura
Kuvat Tea

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s