Terrakotta-armeijaa ihmettelemässä

Vapriikissa taidemuseolla on syksyn ajan ollut nähtävillä aivan erityinen näyttely Kiinan keisarin terrakotta-armeijasta. Tähän näyttelyyn suunnistivat myös Vauhtimartat aivan näyttelykauden loppusuoralla. Oppaan johdolla saimme tehokkaan tunnin kestäneen tietoiskun Kiinan historiasta ja maan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin ajasta. Keisarin hautaa suojaamaan rakennetut terrakottasotilaat on luokiteltu yhdeksi maailman suurista ihmeistä ja mekään emme voineet kuin ihmetellä, miten nuo isot savityöt on aikoinaan voitu valmistaa ja miten uskomatonta, että ne ovat säilyneet näin pitkään. Kiinan maaperä kätkee sisäänsä vielä toistaiseksi keisarin haudan, jota ei ole avattu vaikka sen sijainti tiedetäänkin. Nähtäväksi jää, paljastuuko hauta aarteineen vielä meidän aikana.

Terrakotta-hevonen

Sotilas

Hevosvaljakko

Patsaat olivat kookkaita ja oppaan mukaan myös erittäin hauraita. Tämän vuoksi on mahdollista, etteivät nämä patsaat enää kovin pitkään kierrä maailmaa. Toki terrakotta-armeijaa voi käydä ihailemassa ihan alkuperäisillä sijoillaan Kiinassa.

Muita upeita esineitä näyttelyssä olivat mm. oikean hevosen kokoinen saviveistos ja pienoiskoossa oleet keisarin vaunut. Vaunut tosin olivat pronssinen jäljitelmä haudasta löytyneistä vaunuista. Alkuperäiset olivat aikoinaan puusta valmistetut ja ne olivat löydettäessä tuhansina paloina.

Kaiken kaikkiaan mahtava näyttely! Hienoa, että tämän tasoisia näyttelyitä on mahdollista saada joskus Tampereellekin.

P.S. Vuoden aikuistenpeliksi oli näköjään valittu tänä vuonna lautapelin nimeltä Qin ja nyt tiedän, mistä nimikin tulee!

Teksti ja kuvat Eija

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s