Kattilamatka Kameruniin

Aurinkoisena maaliskuun maanantai-iltana joukko vauhtimarttoja kokoontui Marttalaan kokkailemaan Kamerunin tapaan asiantuntijoiden eli Sergen ja Katariinan johdolla. Itselleni tilaisuus oli jännittävä senkin takia, että tämä oli ensimmäinen Vauhtimarttojen tilaisuus johon osallistuin; vastaanotto oli sydämellinen ja alusta lähtien illassa oli hyväntuulinen tekemisen meininki. Aivan noviisi en kuitenkaan joukossa ollut, sillä paikalla oli viiden viikon ikäinen, toistaiseksi nimetön ”pikkuveikka,” joka oli mukana rennolla ja varmalla otteella kopassaan nukkuen.

Kanaa paloitellaan

Ruokabanaaneja

WP_20140331_029

WP_20140331_025

WP_20140331_022

WP_20140331_009

Kamerunilaiseen iltaan kuului jauhobanaania (Sergen ja Katariinan banaanikontaktin Tampereelle toimittamia), kanaa, vihanneksia, maapähkinää, chiliä, papuja, inkivääriä, ananasta, avokadoa yhdessä kokattuna ja nautittuna, millä tavoin ruoka maistuukin parhaalta.
Makuyhdistelmistä löytyi uusia, erilaisia yhdistelmiä kuten jauhomunkit papukastikkeen kera; tästä olin itse hieman epäluuloinen mutta yhdistelmä oli herkullinen. Munkkien ohjeesta tulee todella paljon syötävää ja paistamisen aikana taikina näytti kohoavan koko ajan. Tässä erikoisen makuyhdistelmän ohje; ette tule pettymään:

Jauhomunkit
0,5 l vettä
8 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1 l öljyä (esim. rypsiöljyä)

1. Sekoita kuivat aineet kädenlämpöiseen nesteeseen. Taikina jää melko löysäksi. Anna taikinan kohota noin ½ tuntia.
2. Kuumenna öljy. Ota taikinasta öljytyillä käsillä pieniä palloja (Ø 3
cm).
3. Paista kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään ja nauti papukastikkeen kera.

Papukastike
2 dl kuivattuja punaisia kidney-papuja (tai 800 g säilöttyjä tölkkipapuja)
½ dl palmuöljyä
1 hienonnettu sipuli
8 tomaattia (tai 400 g tomaattimurskaa)
1 pieni chili (mieto)

1. Pese pavut. Liota niitä yön yli.
Kaada liotusvesi pois ja keitä runsaassa vedessä kypsiksi. Papuja kannattaa keittää kerralla suurempi
määrä ja pakastaa. Voit myös käyttää säilykepapuja.
2. Kuumenna öljy. Lisää hienonnettu sipuli, kuutioidut tomaatit/tomaattimurska, chili ja suola. Anna
hautua.
3. Lisää kypsät tai säilykepavut sekä
vettä. Anna kypsyä hiljalleen noin ½ tuntia. Tarjoa papukastiketta jauhomunkkien kanssa.

Juomaksi nautimme kesäisen raikasta inkivääri-ananasmehua, jonka valmistat näin:
-1 l vettä
-100 g pestyä ja kuorittua tuoretta inkivääriä
-n.300 g ananasta (esim. 1 iso purkki ananasta)
-1 sitruunan mehu, myös lime käy
-n. 1,5 dl sokeria
Kaada tehosekoittimeen pilkottu inkivääri, ananas sekä sitruunan mehu. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Kaada seuraavaksi neste siivilän kautta muutaman kerran. Painele kaikki neste siivilään jääneestä inkivääri-ananasmassasta.
Lisää mehuun sokeri ja sekoita. Sokerin määrä on suuntaa antava ja riippuu jokaisen makutottumuksista. Anna mehun odottaa kylmässä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua. Nautitaan kylmänä. Tämä juoma jää ehdottomasti itselleni käyttöön!

WP_20140331_031

WP_20140331_033

Illan ruokavalikoimaan kuului lisäksi kanapataa, kanavartaita, avokadosalaattia ja riisiä, joiden ohjeet löytyvät alla olevasta linkistä. Kanapataan käytettiin valmiiden kanafileiden sijaan kokonainen kana, jonka Serge pilkkoi ihmettelevien vauhtimarttojen seuratessa vieressä. Suomessa olemme niin tottuneet valmiiksi leikattuun kanaan, ettei kukaan muu uskaltanut tarttua veitseen. Muita uusia tuttavuuksia edellä mainittujen ohjeiden lisäksi olivat keitetyt ja paprikalla ja suolalla maustetut paistetut jauhobanaanit. Kun saimme ruuan pöytään, alkoi kuulua tyytyväistä maiskutusta ja pöydästä nousi varsin kylläinen joukko naisia (ja Serge).

WP_20140331_041

Illan tunnelma oli touhukas, mausteinen ja yhteisöllinen eli kamerunilainen ruokailta parhaimmillaan!

Lisää herkullisia kamerunilaisia ohjeita löydät lataamalla Marttojen reseptivihon (PDF).

Teksti Tanja
Kuvat Marjukka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s