Martat tositoimissa

Keväiset säät ovat olleet jokseenkin vaihtelevia, mutta pienestä koleudesta ja kosteudesta huolimatta suuntasimme toukokuisena maanantai-iltana kohti Kangasalaa oikeisiin pihahommiin. Tilaa emännöivä marttakaverimme otti meidät iloisena vastaan ja saimme kuulla ensin tilan historiaa ja sen jälkeen hieman hyötyviljelyn perusteita.

Sade taukosi sopivasti ja pääsimme suunniteltuihin hommiin eli perustamaan kohopenkkiä. Tilan isäntä oli jo ennakkoon nikkaroinut komean kehikon ja paikkakin oli katsottuna, joten ei kun lapio käteen ja maata kääntämään. Maan kääntämisen jälkeen pohja peitettiin sanomalehdillä ja päälle nostettiin puukehikko. Kehikon osat täytettiin mullalla ja tämän jälkeen päästiin kylvöpuuhiin. Osaan kehikon koloista siirrettiin monivuotisia yrttejä, jotka olivat hienosti talvehtineet kasvimaalla. Siirrettävien kasvien joukossa oli ruohosipulia, minttua, oreganoa ja sitruunamelissaa. Ainakin itse nappasin myös kotiin viemisiksi pienen juurakon minttua. Pitää kuulemma suojata hyvin juuriestematolla, koska kasvi tuppaa leviämään aika reippaasti. Siemenistä kylvettiin ainakin salaatteja, tilliä ja retiisiä ja harso päälle, että lähtevät siellä suojassa paremmin itämään.

Naisia kohopenkkikehikon ympärillä, taustalla vanha navettarakennus.

Naiset levittävät kehikon pohjalle sanomalehteä.

Kaksi naista lisää kehikkoon multaa isoista säkeistä.

Kohopenkkikehikko, johon istutettu kasveja.

Pihahommien jälkeen siirryttiin sisään lämmittelemään ja maistelemaan vuohenputki-fetapiirakkaa. Oli muuten tosi hyvää, joten jos kiinnostaa kokeilla niin ei kun kaivamaan Olga Temosen keittokirja esille ja reseptiä kokeilemaan. Löytyi pöydästä vielä muutakin herkkua: syömistä ja juomista, joten suuret kiitokset emännälle illasta. Auringon laskiessa ajelimme koteihimme, mielessä ajatus omasta kohopenkistä.

Pöyd'llä piirakoita ja kulhollinen jäätelöä.

Teksti Eija
Kuvat Jenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s