En garde!

Viime perjantaina marttailtiin pitkästä aikaa hieman vauhdikkaammin miekkailuun tutustuen. Vauhtimartoista löytyy tietenkin myös miekkailun harrastaja, joka oli järjestänyt meille tutusmiskäynnin Kalpaveljien harjoitussaliin Nääshallissa. Kalpaveljien puolesta meidät vastaanotti miellyttävä bulgarialaisherrasmies, seuran toinen valmentaja, Ivan Blagoev. Miekkailuseura Kalpaveljet ry on perustettu jo 1956, ja nykyisin seurassa on noin 100 miekkailun harrastajaa.

WP_20140919_004

Vaikka Ivan alkuun epäilikin, ettei meille varatussa tunnissa ehdi tutustua miekkailuun lainkaan, oli meille järjestetty varsin kattava lajiin tutustuminen. Aluksi Ivan esitteli miekkailussa käytettävät aseet, jotka ovat suorakahvainen floretti, merirosvomiekalta näyttävä säilä ja pistoolikahvainen kalpa. Jokaisella aseella on omat ominaisuutensa ja sääntönsä.

WP_20140919_015

Seuraavaksi opettelimme miekkailun perusliikkeitä, askeleita ja hyökkäyksiä. Miekkailussa liikutaan paljon edestakaisin matolla, ja laji muistuttaakin teholtaan nyrkkeilyä.

WP_20140919_017

Ja sitten saimme miekat käsiimme. Harjoittelimme pistoja seinillä olleisiin harjoitustyynyihin. Pieneen pisteeseen osuminen ei ole helppoa, voin raportoida.

WP_20140919_022

Pääsimme myös kokeilemaan miekkailuottelua. Ottelu käydään metallisella matolla, ja pistelaskussa auttaa sähkö. Suojatakkiin kytketään johto, samoin kuin aseeseen. Piston osuessa vastustajaan syttyy pistemasiinaan valo, ja kuuluu ääni. Ottelu oli hyvin jännittävä kokemus, mutta aloittelijalla ei kyllä ollut aavistustakaan syttyikö pistevalo itselle vai vastustajalle. Suojavaatteen läpi ei tunne juuri mitään, ja maskin läpi näkyvyyskin on heikohko. Mutta hauskaa oli silti!

WP_20140919_034

Miekkailussa oppii myös hieman ranskaa. Otteluita valvoo tuomari, joka antaa käskyjä miekkailijoille ranskaksi. Käsky ”En garde!” tarkoittaa valmiuisasentoon asettumista, ja taisteluun valmistautumista, ja sitä käytettiin myös harjoitellessa. ”Allez!” on taas ottelun käynnistävä kehoitus. Lopuksi vastustajan kanssa kätellään ja kiitetään, tietysti myös ranskaksi.

WP_20140919_047

Tunnin lopuksi saimme vielä nähdä Ivanin ja illan järjestäjän Outin välisen pienen näytösottelun, jossa olikin jo hieman enemmän vauhtia ja miekkojen kalistelua, kuin meillä ensikertalaisilla. Miekkailu vaikuttaa vaativalta ja hienolta lajilta. Merci, Kalpaveljet!

Nääshallista raportoi Virve

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s