Kerran vuodessa Vauhtimartat saa yksityisen ruokakurssin Marttaliiton paikallisesta piiristä, Pirkanmaan Martoista, ja tänä vuonna tuolla ruokakurssilla tutustuttiin ranskalaiseen keittiöön. Yleensä ruokakurssit on pidetty Pirkanmaan Marttojen tiloissa Tampellassa, mutta nyt erikoisneuvoja Tuula Kylä-Laakso saattoi saapua luoksemme Marttalaan, kiitos Marttalan kesällä valmistuneen remontin ja uusitun keittiön.
Kurssin aluksi tutustuimme uudistuneisiin ruokasuosituksiin, joista kertovan vihkosen kaikki saimme. Merkittävimmät muutokset suosituksiin ovat perunan poistaminen kasviskategoriasta, pähkinöiden ja siemenien lisääminen suosituksiin ja punaisen lihan määrän vähentäminen 500 grammaan viikossa. Kuulimme myös, että naisetkin saavat edelleen liikaa suolaa. Päivittäisen suolansaannin vähentäminen suositeltuun 5 grammaan (nyt keskimäärin 7,5 g) lisäisi elinaikaa peräti kymmenellä vuodella. Vaikuttavaa, todellakin!
Mutta se terveellisestä ruuasta, seuraavaksi saimme eteemme ranskalaisen ruuan reseptivihon, ja jakauduimme työryhmiin ja -pareihin. Kukin ryhmä otti kontolleen yhden ruokalajin valmistamisen, ja keittiössä alkoikin melkoinen kuhina.
Vaikka Marttalassa on kolme uunia, oli niihin kovasti tunkua, kun mukana oli peräti viisi uunissapaistettavaa ruokalajia. Puolentoista tunnin tohinan jälkeen olivat ensimmäiset ruuat kuitenkin valmiita ja aloitimme herkuttelun.
Illan menu
Quiche lorraine
Gratinée des Halles
Coq au vin
Ratatouille
Crème brûlée
Tarte tatin calvadoskermalla
Ja herkuttelua se tosiaan oli, kaikki ruuat olivat todella hyviä. Juustossa ja voissa eivät ranskalaiset säästele, oi-oi-joi! Gratinoitu sipulikeitto ja pekoni-juustopiirakka olivat omia suosikkejani, sipulikeittoa täytyy ehdottomasti tehdä kotonakin. Harvemmin tulee maanantai-iltana syötyä tämän kokoluokan illallista, varsinkaan kokonaan itsetehtyä. Kiitokset Tuulalle ja illan osallistujille!
Teksti ja kuvat Virve