Bon appétit!

Kerran vuodessa Vauhtimartat saa yksityisen ruokakurssin Marttaliiton paikallisesta piiristä, Pirkanmaan Martoista, ja tänä vuonna tuolla ruokakurssilla tutustuttiin ranskalaiseen keittiöön. Yleensä ruokakurssit on pidetty Pirkanmaan Marttojen tiloissa Tampellassa, mutta nyt erikoisneuvoja Tuula Kylä-Laakso saattoi saapua luoksemme Marttalaan, kiitos Marttalan kesällä valmistuneen remontin ja uusitun keittiön.

Kurssin aluksi tutustuimme uudistuneisiin ruokasuosituksiin, joista kertovan vihkosen kaikki saimme. Merkittävimmät muutokset suosituksiin ovat perunan poistaminen kasviskategoriasta, pähkinöiden ja siemenien lisääminen suosituksiin ja punaisen lihan määrän vähentäminen 500 grammaan viikossa. Kuulimme myös, että naisetkin saavat edelleen liikaa suolaa. Päivittäisen suolansaannin vähentäminen suositeltuun 5 grammaan (nyt keskimäärin 7,5 g) lisäisi elinaikaa peräti kymmenellä vuodella. Vaikuttavaa, todellakin!

Nainen lukee ruokasuositus-vihkosta, taustalla näkyy muita naisia essut päällä vihkojaan selailemassa.

Lähikuva ruokasuositusvihosta.

Mutta se terveellisestä ruuasta, seuraavaksi saimme eteemme ranskalaisen ruuan reseptivihon, ja jakauduimme työryhmiin ja -pareihin. Kukin ryhmä otti kontolleen yhden ruokalajin valmistamisen, ja keittiössä alkoikin melkoinen kuhina.

Lähikuva reseptivihosta

Leipiä pöydällä

Perunaviipaleita uunivuoissa. Nainen jauhaa pippurimyllyllä pippuria viipaleiden päälle.

Kokkausta keittiössä

Lähikuva kaltatuista tomaateista

Sipulikeittoa kuorrutetaan leivällä ja juustoraasteella

Quiche lorraine -piiraat odottavat juustokuorrutetta sivupöydällä.

Etualalla ratatouille-pata, taustalla kaksi naista keskustelee.

Pitkää pöytää katetaan

Vaikka Marttalassa on kolme uunia, oli niihin kovasti tunkua, kun mukana oli peräti viisi uunissapaistettavaa ruokalajia. Puolentoista tunnin tohinan jälkeen olivat ensimmäiset ruuat kuitenkin valmiita ja aloitimme herkuttelun.

Illan menu

Lämmin vuohenjuustosalaatti
Quiche lorraine
Gratinée des Halles
Maustetut patongit
Gratin dauphinois
Coq au vin
Ratatouille
Crème brûlée
Tarte tatin calvadoskermalla
Lautasella saaristolaisleipä, salaattia ja vuohenjuustoa.
Gratinoidut sipulikeitto-padat pöydällä.
WP_20141110_059
WP_20141110_063
WP_20141110_056
WP_20141110_053
WP_20141110_064

Ja herkuttelua se tosiaan oli, kaikki ruuat olivat todella hyviä. Juustossa ja voissa eivät ranskalaiset säästele, oi-oi-joi! Gratinoitu sipulikeitto ja pekoni-juustopiirakka olivat omia suosikkejani, sipulikeittoa täytyy ehdottomasti tehdä kotonakin. Harvemmin tulee maanantai-iltana syötyä tämän kokoluokan illallista, varsinkaan kokonaan itsetehtyä. Kiitokset Tuulalle ja illan osallistujille!

Teksti ja kuvat Virve

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s