Macaron-ilta Marttalassa

Vauhtimarttojen macaron-ilta
Macaronit ovat ranskalaista alkuperää olevia mantelimarenkeja, joiden väliin voidaan laittaa väliin melkeinpä minkälaisia täytteitä vain. Nämä leivonnaiset ovat myös hankalan ja vaikeasti onnistuvan leivonnaisen maineessa, mikä huomattiin myös Marttalassa. Macaroneja valmistettiin 4 annosta, hienostuneen luonnonvärisinä (sillä Tanja jätti värit kotiin), vadelma- ja sitruunatäytteellä.
Kokeilimme kahta ohjetta: herkkuretki-blogin Mailis Penttilän ja Kinuskikissan eli Sini Visan.
Molemmilla ohjeilla macaronit onnistuivat ulkonäöllisesti eli ne kuorettuivat ja saivat jalan eli sen pitsimäisen alareunuksen. Toisaalta, koska kuivatusaikaa paistamisen jälkeen ei ollut, jäivät kaikki sisältä hieman pehmeiksi tai eivät halunneet irrota alustasta.
Joka tapauksessa maku ei tästä kärsinyt, ja itse tehdyt täytteet maistuivat ihanalta.
Muutamia huomioita macaron-kokeille:
Kaupasta varta vasten hankitut silikoniset macaron-alustat olivat huonoja. Juuri näihin macaronit tarttuivat sitkeimmin kiinni; toisaalta en tiedä, olisiko pitänyt käyttää silikonialustan mukana tullutta ohjetta. Toisaalta, kotona huomasin että Tupperwaren silikoninen leivinalusta toimii oikein hyvin macaronien kanssa!
Macaronien olisi hyvä antaa kuorettua eli pursottamisen jälkeen levätä alustalla ainakin tunnin, jopa kaksi. Mitä pidempi kuorettumisaika, sen parempi koostumus. Varsinkin kinuskikissan ohjeessa olen huomannut tämän.
Jos macaronit eivät irtoa alustasta paistamisen jälkeen, kannattaa ne laittaa uuniin kuivumaan noin puoleksi tunniksi siten, että virta on otettu pois mutta pientä lämpöä vielä riittää.
Lisäksi macaronit ovat täyttämisen jälkeen parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Kuoret säilyvät aika pitkään suljetussa astiassa huoneenlämmössä ja täytetyt voi pakastaa.
Tässä illan aikana käytetyt ohjeet:
Kinuskikissan ohje (http://www.kinuskikissa.fi/macaronit-kolmella-taytteella/)
Taikina:
125 g mantelijauhetta
3 ½ dl tomusokeria
3 keskikokoisen munan valkuaista (huoneenlämpöisinä)
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
kullankeltaista elintarvikeväriä
Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Pyöräytä seos tehosekoittimessa jauhomaiseksi. Tätä kokeilimme myös illan aikana ja kyllä sillä saa sileämpiä macaroneja. Mutta kauniita niistä tulee ilmankin joten pakollista se ei ole. Erottele valkuaiset ja laita kulhoon suolan kanssa. Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Lisää sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista keskiteholla, sekoita samalla joukkoon elintarvikeväri. Älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi. Siivilöi tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä välillä nuolijalla sekoittaen. Jätä pois se osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista), joka ei mene siivilän läpi. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista. Kaada taikina pursotuspussiin. Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja (halkaisija noin 4 cm). Taikina on oikean paksuista, kun kuoriin ei jää huippuja. Kuoret eivät juurikaan leviä uunissa. Anna kuorten kuivua pellillä noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia. Kypsennä uunissa 130 asteessa noin 15 minuuttia. Anna kuorien jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen. Levitä tai pursota täytettä macaron-kuoren sileälle pinnalle. Paina toinen puolikas päälle.
Samoilta kinuskikissan sivuilta otettiin myös lemon curdin eli iki-ihanan sitruunatahnan ohje. Macaronin väliin voi myös käyttää marmeladia.
Kinuskikissan lemon curd
2 sitruunan kuori (n. 3 rkl)
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl sokeria
50 g voita

Raasta sitruunoiden kuori ja purista 1 desilitra mehua. Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokerit. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa alhaisemmalle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (n. 5 minuuttia). Kaada kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes hilloke muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasainen. Kaada sitruunatahna kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Herkkuretki-blogin(http://herkkuretki.blogspot.fi/2013/11/vadelma-macaronsit.html) ohje:
Taikina:
150g valkuaista
160g mantelijauhetta
36g hienoa sokeria
300g tomusokeria
vaaleanpunaista elintarvikeväriä

Vadelmahillo:
1dl vadelmia
½dl hillo-marmeladisokeria

Vaahdota valkuaisia hetki. Lisää hienosokeri joukkoon. Vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi ja lisää väriaine. Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri ja nostele varovasti joukkoon. Pursota hailkaisijaltaan 3cm ympyröitä ja kopauta pellin pohjaan muutama kerta. Anna macaronsien levätä pellillä noin puolituntia. Paista 150 asteessa noin 14 minuuttia. Valmista hillo mittamalla kattilaan sokeri ja vadelmat. Anna kiehua hetki. Laita jäähtymään. Irroita varovasti jäähtyneet macaronsit ja täytä vadelmahillolla.

Nättejähän ne on, kun on itse tehty!
Nättejähän ne on, kun on itse tehty!
Kuorettuminen hyvässä vaiheessa....
Kuorettuminen hyvässä vaiheessa….
Macaronit ovat nousemassa kauniisti.
Macaronit ovat nousemassa kauniisti.
Ahkeria marttoja työn touhussa.
Ahkeria marttoja työn touhussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s