Vettä, kiitos!

Puhdas vesi tulee hanasta – arjessa ei asiaa yleensä sen pidemmälle pysähdy miettimään. Vauhtimartat halusivat ottaa selville prosessin ennen veden päätymistä kraanoihimme ja tutustuivat 11.5.2015 Tampereen Veden vedenpuhdistuslaitokseen Ruskossa käyttöinsinööri Jenni Parviaisen johdolla. ”Vesi jättää jäljen” on Marttaliiton valtakunnallinen neuvonnan kärkiteema2015–16.

P1090181

Ensimmäisenä selvisi se, että juomme pääosin Roineen vettä. Noin 2/3 Tampereella käytettävästätalousvedestä on valmistettu pintavedestä ja loppu kolmannes on pohjavettä. Roineen pintavettä otetaan 4-5 metrin syvyydestä n. 200 metrin päästä rannasta, ja sitä käytetään vuosittain n. 15 miljoonaa m³. Karkeasti ottaen Itä-Tampereella juodaan lähinnä Roineen vettä, Länsi-Tampereella taas pohjavettä.

P1090183

Veden valvonta on Ruskon vedenpuhdistuslaitoksessa hyvin tarkkaa ja perustuu talousvedelle asetettuihin tiukkoihin vaatimuksiin. Vuosittain näytteitä otetaan yli 5000 kpl ja yksittäisiä analyysejä tehtiin viime vuonna huikeat 22 880 kpl. Tampereen Vedellä on uusi palvelu, Vellamo, joka näyttää Tampereen talousveden laadun ajantasaisesti paikkatiedon avulla. Sieltä näkee tällä hetkellä tiedot veden pH:sta, lämpötilasta ja kloorista eri puolilla Tamperetta. Palvelu on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen – hyvä Tampere! https://vellamo.tampere.fi/

P1090176

Tampereen vedestä on myös hyvä tietää, että se on yleensä pehmeää, mikä on hyvä huomioida esim. pyykinpesussa. Kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l). Ruskon vedenpuhdistuslaitoksella käsitellyn veden kovuus on 3° dH ja pohjavesien 2-6° dH.

Lisätietoja talousvedestä ja Tampereen Vedestä.

Itse kierros puhdistamolla oli mielenkiintoinen ja saimme seurata veden käsittelyä sen eri vaiheissa. Hiekkasuodatus, pyörreflotaatio, dispersiovesi, ultraviolettivalon merkitys – nyt olemme vihkiytyneet vedenpuhdistuksen hienouksiin! Ja tärkeää: Ruskossa ei haise! Puhdasvesilaitos olikin hyvä tutustumiskohde amatööreille, ehkä seuraavan kerran nostamme haasteen seuraavalle levelille ja tutustumme jätevedenpuhdistuslaitokseen – Sulkavuori 2020, miten olisi?

P1090178

Taustoja vedenkulutuksesta, lähde: Motiva

Suomalaisten vedenkulutus vaihtelee melko paljon: 90-270 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Keskimääräinen suomalaisen vedenkulutus on 155 litraa vuorokaudessa. Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 litraa vuorokaudessa henkilöä kohti. Käyttöveden lämmityksen osuus rakennuksen energiankulutuksesta onkin merkittävä, sillä noin viidennes asuinkiinteistöjen energiasta kuluu veden lämmittämiseen.

Vettä kuluu myös ruokaan, juomiin sekä astioiden ja tilojen puhtaanapitoon. Veden kulutusta on syytä seurata ja vähentää, sillä se on raaka-aineena arvokas. Vaikka Suomessa on paljon makean veden varantoja, on vettä silti syytä käyttää säästeliäästi. Raakaveden hankintaan, puhdistukseen ja pumppaukseen sekä jätevesien käsittelyyn kuluu runsaasti energiaa ja puhdistuskemikaaleja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s