Sujuvampaa arkea

Syksy on täydellistä aikaa pohtia arjen sujuvoittamista, kaappien raivausta ja ostotottumuksiaan. Syksyn toinen marttailta käsittelikin arjen hallintaa monelta eri kantilta. Virittäydyimme aiheeseen pohtimalla, mikä omassa kodissa luo kaaosta. Meidän kodin kaaos syntyy puhtaasti laiskuudesta ja tavarapaljoudesta. Tavarat, ja etenkin minun tapauksessani vaatteet, jäävät käytön jälkeen levälleen ympäri asuntoa. Joissakin kodeissa kaaosta tuntui aiheuttavan lapset ja eläimet, toisissa puolestaan säilytystilojen puute. Yhteistä kaikille kuitenkin oli tavaroiden määrä.

vaatekasat-1

Arjen sujuvoittamisen voi aloittaa esimerkiksi vaatekaapista japanilaisen ammattijärjestäjän Marie Kondon KonMari teoksen avulla. KonMarissa neuvotaan tuomaan kaikki vaatteet yhteen kasaan ja valitsemaan kasasta ne vaatteet, jotka tuottavat itselle iloa. Tavaroilta voi myös kysyä erilaisia kysymyksiä kuten tarvitsenko sinua enää tai missä sinua käytän. Jos raivausprojektiin ryhtyminen ahdistaa, kannattaa aloittaa pienestä ja helposti lähestyttävästä kohteesta kuten vessan kaapeista. Vessan kaapeissa harvemmin on asioita, joihin on kiintynyt yhtä voimakkaasti kuin vaatteisiin ja näin luopuminenkin on helpompaa. Hyvänä nyrkkisääntöjä tavaroiden paikkoja miettiessä kannattaa muistaa että mitä helpompi tavara on laittaa takaisin pakoillee, sen varmemmin sen sille laittaa. Esimerkiksi meillä leivänpaahdin on alakaapissa helpolla paikalla, jotta se olisi mahdollisimman helposti saatavilla.

vaatekaappi

Tavaranpaljoutta pystyy karsimaan myös erilaisiin haasteisiin osallistumalla. Miten olisi, jos osallistuisit käänteiseen minimalismi-peliin, jonka ideana on antaa 14 päivän aikana 105 tavaraa pois? Peli etenee siten, että ensimmäisenä päivänä annetaan 14 tavaraa pois ja viimeisenä yksi. Loppujen lopuksi sinulla on 105 tavaraa kevyempi arki. Tämän voi tehdä myös digitaalisena raivaten tietokoneen taikka puhelimen tiedostoja.

Kaappien sisältöä voi tutkailla myös keittiössä. Väittäisin, että lähestulkoon jokaisella meillä on riisipussin jämiä ja päiväysvanhoja tuotteita keittiön kaappeja tukkimassa. Erittäin pätevä ja käytännöllinen ohje on kirjata ylös kaikki, mitä kaapeista löytyy ja milloin kyseiset tuotteet menevät vanhaksi. Lista kannattaa teipata kaapin oven sisäpuolelle. Kun tietää mitä kaapeista löytyy, on helpompi suunnitella tulevan viikon ruokalista. Ruokalistan voi suunnitella viikoksi tai kuukaudeksi eteenpäin. Ruokaohjeet puolestaan kannattaa tallettaa yhteen paikkaan, josta ne on kauppareissua suunnitellessa helppo ottaa esille.

ruokakaappi

Kun tietää, mitä tulevina päivinä syödään, kaupassa käynti nopeutuu ja rahaa kuluu vähemmän. Ruokalaskujen pienentämistä voi lähestyä tarkastelemalla, miten paljon ruokaan ylipäätään kuluu rahaa. Luvut saattavat yllättää. Hyvin tiukan budjetin talouksissa, kuten opiskelijaperheissä, kannattaa harkita ruokarahan jakamista jokaiselle päivälle. Päivän budjettia ei saa ylittää mutta ylijäävän osuuden voi laittaa esimerkiksi säästöön tai siirtää seuraavalle päivälle.  Talouden seurantaan löytyy monia hyviä sovelluksia kuten Penno (https://penno.fi/home) tai marttojen omilta sivuilta ladattavan excel-taulukko http://www.martat.fi/rahat/talouden-suunnittelu/

Arkea voi lähestyä myös ajankäytön kannalta. Ajanhallinta kun tuntuu olevan monen perheen koetinkivi. Miten pysyä perillä perheen menoista, kun yksi on marttaillassa, toinen kokouksessa, kolmas satubaletissa ja pitäisi vielä käydä kaupassakin. Tämän kaiken pelastaa tietenkin vanha kunnon kalenteri. Meillä luotetaan vanhaan perinteiseen seinäkalenteriin ja sen lisäksi käytämme henkilökohtaisia taskukalentereita. Kalenterien maailmassa vain mielikuvitus on rajana. Mikäli kaupan kalenterit eivät nappaa, voit tehdä oman kalenterin. Inspiraatiota löytyy muun muassa Pinterestistä hakusanalla planner decorating. Jos haluat järjestellä menojasi digitaalisesti, kannattaa ehdottomasti tutustua google-kalenteriin, joka on helppo jakaa esimerkiksi perheenjäsenten kesken. Ohjeita google-kalenterin käyttämiseen löydät täältä: https://support.google.com/calendar/answer/2465776?hl=fi

kalenterit

Mikä sinua motivoi pitämään arkesi sujuvana?

Teksti ja kuvat Ruut

 

Jätä kommentti