Pannukakkuja uudella otteella

Synkeänä syksyiltana ei voisi olla parempaa kuin ihanat pannukakut. Vauhtimartat kokoontuivat paitsi suunnittelemaan tulevan kevään toimintaa, myös kokeilemaan uusia ohjeita Kristiinan johdolla. Omia suosikkejani olivat sitruuna-unikonsiemenpannukakut ja olutpannukakut chorizomakkaran kera.

Näin valmistat sitruunaisia unikonsiemenpannukakkuja:

Noin 12 kpl

  • 3 kananmunaa
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 rkl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl unikonsiemeniä

voita tai öljyä paistamiseen

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa. Vatkaa keltuaiset ja maito keskenään. Kaada munaseos kuivien aineiden joukkoon samalla vatkaten. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja unikonsiemenet ja vatkaa paksuksi ja tasaiseksi taikinaksi. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele vaahto pannukakkutaikinaan.

Paista taikinasta pieniä paksuja pannukakkuja voissa tarttumattomalla paistinpannulla keskilämmöllä. Tarjoa ne lämpiminä, mieluiten tuoreilla mintunlehdillä ja limettiviipaleilla koristellun seljankukkamehun kanssa.

Vinkki

Paahda unikonsiemeniä kuivalla kuumalla paistinpannulla, kunnes ne melkein poksahtelevat. Siten ne saavat pähkinäisen maun.

Teimme myös terveellisiä chiansiemenpannukkakkuja (miten se muuten pitää lausua?):

Chiansiemenpannukakut

Noin 20 kpl

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl chiansiemeniä
  • 1–2 rkl sokeria
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • ½ tl jauhettua kardemummaa
  • 2 isoa kananmunaa
  • 2 dl mantelimaitoa tai maitoa

voita tai öljyä paistamiseen

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja mantelimaito keskenään. Kaada munaseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti mutta huolellisesti. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaan. Paista taikinasta pieniä paksuja pannukakkuja voissa paistinpannulla keskilämmöllä.

Tarjoa pannukakut esimerkiksi maustamattoman jogurtin, aprikoosilohkojen ja granaattiomenan siemenien kanssa.

Vinkkejä

Korvaa puolet vehnäjauhoista graham-, speltti-, hirssi- tai kaurajauholla.

Omenaisia pannupiirakoita varten olimme kaivaneet valurautaiset paistinpannut kätköistä (toki monella vauhtimartalla ne ovat muutenkin käytössä). Muistattehan, ei saipppuaa pesuun!

Omenapannupiirakka  (kermavaahdon kera)

1 piirakka

2 dl seuraavaa lettutaikinaa:

  • 3 isoa kananmunaa
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • (1 rkl sokeria)
  • 5 dl maitoa
  • ¼ tl suolaa

voita tai öljyä paistamiseen

Täyte:

  • 2 hapanta omenaa
  • 20 g kylmää voita
  • 2 rkl sokeria
  • ½–1 tl kanelia
  • (2 dl kermaa)

voita paistamiseen

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Halkaise omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuumenna halkaisijaltaan 20 cm:n uuninkestävä paistinpannu, laita pannulle nokare voita ja kaada päälle taikina. Paista pannupiirakkaa, kunnes taikina alkaa hyytyä pohjasta. Ota pannu liedeltä. Lado omenalohkot limittäin pannupiirakan päälle ulkoreunasta aloittaen. Sirota pinnalle tasainen kerros sokeria ja kanelia. Ripota lopuksi sinne tänne ohuita voiviipaleita. Laita koko pannu uunin ylätasolle ja paista noin 12 minuuttia, tai kunnes omenalohkot ovat kypsiä ja kullanvärisiä.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Tarjoa omenapannupiirakka lämpimänä tai haaleana kermavaahdon kera. Kerman sijaan käytimme turkkilaista jogurttia mikä toimi oikein hyvin. Lisäksi meillä oli vaaleaa siirappia, joka toimi esimerkiksi sitruunaisten unikonsiemenpannukakkujen kanssa hyvin.

Olutpannukakut chorizon kera

4 annosta

  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl ruokokidesokeria
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 iso kananmuna
  • 1 munankeltuainen
  • 2 ½ dl olutta, esimerkiksi pale alea tai muuta mieleistäsi olutta
  • 2 rkl maultaan mietoa öljyä

voita tai öljyä paistamiseen

Pinnalle:

  • 150 g chorizoa (ohjeen mukaan mieluiten raakamakkarana, mutta me teimme kypsästä, sitä on myös helpompi leikata)
  • voita tai mietoa oliiviöljyä paistamiseen
  • ranskankermaa (turkkilaista jugurttia)

Sekoita vehnäjauhot, ruokokidesokeri, kaneli, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa. Vatkaa keskenään kananmuna, keltuainen, olut ja öljy. Kaada munaseos kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Paista taikinasta pieniä tai keskikokoisia paksuhkoja pannukakkuja tarttumattomalla paistinpannulla tai lettupannulla keskilämmöllä. On makuasia, minkä verran paistamiseen haluaa käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita tai öljyä ennen uuden pannukakun paistamista. Pannukakut kohoavat hieman paistamisen aikana. Käännä pannukakut varovasti, kun niiden pinta alkaa hyytyä ja alapuoli näyttää kauniin kullanruskealta, ja paista vielä noin 40 sekuntia toiselta puolelta.

Leikkaa chorizo ohuiksi viipaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Kuumenna iso nokare voita tai reilu loraus oliiviöljyä paistinpannulla ja paista chorizoviipaleita keskilämmöllä niin pitkään, että ne saavat kunnolla makua ja väriä.

Tarjoa vastapaistetut pannukakut ”chorizovoin” ja ranskankermanokareen kanssa.

teksti: Tanja

kuvat: Kristiina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s