Thai-ilta

Vauhtimartat päättivät tammikuun maukkaan tulisesti thairuuan parissa. Itselleni thairuoka ei ole kovinkaan tuttua, joten oli hyvä kuulla pieni esitelmä aiheesta.

Thairuuassa käytetään paljon kalakastiketta, erilaisia mausteita kuten chiliä, inkivääriä ja inkiväärin sukulaista galangalia. Galangal oli monelle uusi tuttavuus. Thaimaalaisessa ruuassa on potkua mutta sitä pehmennetään muun muassa riisillä ja kookosmaidolla.

 

img_3638

20170130_184937

Iltaan kuului runsaasti pilkkomista ja terävä veitsi onkin tarpeen.

Valmistimme kolmea erilaista ruokaa. Alkuruuaksi, makuhermoja herättelemään, keittelimme tulisen tom yum keiton kanaliemestä, chilitahnasta. Sekaan heitimme kirsikkatomaatteja ja herkkusieniä. Tom Yum oli pikemminkin liemi kuin keitto. Tulisuutta riitti. Huh.

 

20170130_185651

Yhdessä tehty maistuu aina paremmalta.

Pääruuaksi teimme thaimaalaisesta katukeittiöstä tuttua pad thaita eli paistettua nuudelia katkaravuilla. Pad thai maistui aivan taivaalliselta. Siinä oli sopivassa suhteessa potkua, makeutta ja kirpeyttä.  Epäilyttävältä tuoksunut kalakastike ei maistunut yhtään läpi. Päinvastoin! Kalakastike pyöristi makuja.

 

img_20170130_195822_368

Limetti täydentää hienosti sekä pad thain että tom yum-keiton makuja.

img_20170130_195617_454

Toiseksi pääruuaksi teimme vihreää kookoscurrya, joka rakentui kanasta, porkkanoista, paprikoista, kookosmaidosta sekä reilusta määrästä korianteria ja muita mausteita. Curry sopi erinomaisesti riisin kanssa.

img_3646

Kookoscurryn vieressä porisee Tom Yum-keitto.

20170130_190404

20170130_190758

Upean aterian kruunuksi valmistimme vielä thaimaalaista perinteistä jälkiruokaa tahmeaa riisiä mangon kera. Olin aluksi epäileväinen mutta epäluuloni karisivat ensimmäisen lusikallisen myötä. Tulen ehdottomasti tekemään tahmeaa riisiä kotonakin.

fullsizerender2

20170130_192719

Kiitos kaikille osallistujille ja vetäjille. Ilta oli maukas ja mukavan tulinen.

Lopuksi vielä illan parhaan aterian ohje:

PAD THAI
4:lle
200 g isoja katkarapuja (Pirkka)
riisinuudeleita
öljyä
2 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (t. chilitahnaa)
3 kananmunaa
kalakastiketta
valmista pad thai -kastiketta (On hyvin tavallista käyttää valmiskastiketta, jota saa Suomessa Aasia-kaupoista ja isommista kaupoista)
pari kourallista mung-pavun ituja
pari kevätsipulin vartta
2 dl cashew´tä (t. maapähkinöitä)
tuoretta korianteria
limelohkoja
 Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, jäähdytä siivilässä juoksevan kylmän veden alla ja jätä valumaan.
Kuori ja silppua salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Hienonna kevätsipuli. (Paahda cashew´t kuivalla kuumalla pannulla.)
Kuumenna vokkipannussa öljy lähes savuavan kuumaksi.
Lisää sekaan sipuli, valkosipuli ja chili. Freesaa hetki, kunnes sipuli on läpikuultavaa.

Lisää pannulle kypsät riisinuudelit ja sulaneet katkaravut ja sekoita kaikki ainekset sekaisin.

Rikot munat pannulle ja sekoita kokkeliksi.
Kaada perään pad thai -kastike.
Maista ja lisää mausteita oman maun mukaan.

Sekoita lopuksi joukkoon idut, kevätsipulit ja pähkinät.
Jaa nuudelit lautasille ja tarjoile tuoreen korianterin ja limelohkojen kera.

Teksti:Ruut

Kuvat: Jenna, Sanna, Meri, Elina, Tanja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s