Pyöränkorjausilta Tre-Cyclessä

Kevätmaanantaina vauhtimartat saivat opastusta pyöränkorjaukseen Basile Dolibeaulta, joka työskentelee Marttalan  vieressä olevassa Pyörähuolto Tre-Cyclessä. Pyörähuolto avattiin huhtikuussa Satamakadulla, sitä ennen se on ollut Onkiniemessä ja Pispalassa. https://www.facebook.com/pispalarecycle/

20170508_180020

Illan aikana Basile opasti meitä kahdessa toimessa: jarrupalojen vaihto ja takapyörän sisäkumin paikkaus.

20170508_180012
Basile havainnollisti pyörän huoltotoimenpiteitä hieman pienemmällä pyörällä.

Illan aikana saimme monenlaista tietoa pyörän huollosta, ja itselleni jäi mieleen aivan uuten asiana se, että pyörissä on erilaisia venttiileitä ja kaikki pumput eivät suinkaan sovi niihin kaikkiin.

20170508_183927

Hyvä pyörän pumppu on esimerkiksi tässä:

20170508_190213
Basile suosittelee kotikäyttöön esimerkiksi tällaista pumppua, joka maksaa urheiluliikkeessä noin 20-50 euroa. Tälläinen pumppu on tukevampi ja ergonomisempi kuin pyörien mukana tulevat pumput.

 

Basile osasi kertoa pyöränkorjauksesta havainnollisesti: esimerkiksi kuluneiden ja uusien jarrupalojen esittely osoitti, milloin viimeistään kannattaa vaihtaa pyörän vanhat jarrupalat uusiin. Jarrupalan kuluminen on mielestäni helppo huomata, kun katsoo läheltä. Enpä tosin ollut tätäkään asiaa ennen paljoa ajatellut.

20170508_195630
Uudet jarrupalat, joissa on tarttumapintaa. Poistetut jarrupalat olivatkin aivan sileät, eli olikin jo aika vaihtaa ne.

Millaisin mielin illasta sitten lähdettiin? Näin osallistuneet vauhtimartat kommentoivat iltaa:

 

”Jotenkin jäi sellainen kuva, ettei pieni perushuoltoa ole niin vaikea itsekään tehdä, ja toisaalta ettei se nyt niin paljoa välttämättä maksa, että siihen voisi satsatakin jos tulisi pyöräiltyä enempi”.

”Mitään pyörän korjauksia en ennen iltaa osannut. Sisärenkaan vaihto voisi illan jälkeen onnistuakin, jarrujen korjausta en lähtisi yrittämään, on kyllä hintansa arvoista maksaakin siitä palvelusta. Oppi kyllä uusia juttuja, esim nyt tiedän rengasraudan ja varmaan pitää hankkia sellainen. Mukavaa, että yrittäjä päästi meidät liikkeeseensä opettelemaan”.

”Oli ihan mielenkiintoista nähdä hommaa käytännössä vaikka periaatteen renkaan paikkauksesta tiesinkin. Mukava ja vähän erilainen Martta-ilta, tykkäsin =)”

”Mulle oli uusi tapa se sihinän pelkkä kuunteleminen. Itse olen harrastanut sisärenkaan uittamista lavuaarissa. Venttiilimallit olivat uutta, siis että niitä on kolme ja että kaikki pumput ei pelaa kaikkien kanssa yhteen. Jarrujen korjaamisesta tuli lähinnä mieleen, että näytti sen verran vaikealta, että ehkä järkevintä on turvautua siinä kohtaa ammattilaiseen. ;)”

Basile tosiaan opetti meille, kuinka mahdollisen reiän sisäkumista saa paikallistettua kuuntelemalla, joten sitä myös harjoittelimme.

20170508_185540

Opin myös illan aikana, että uuttakin pyörää täytyy käyttää huollossa ensimmäisten 100 km jälkeen. Tehtaalla tehdyt asetukset eivät välttämättä ole priimaa jälkeä, joten pieni perushuolto on tarpeen. Ylipäätään oman pyörän huoltaminen kannatta, sillä se lisää käyttövuosia ja pitää yllä ajomukavuutta.

20170508_193507
Rengasrauta, jolla irrotetaan sisäkumi.
20170508_183305
Basile opastaa sisäkumin irrottamisessa.

Kiitos illan isännälle sydämellisestä opastuksesta! Lopuksi vielä kommentti, johon voin täysin yhtyä:”Kaiken kaikkiaan aiheena pyörän korjaus oli virkistävä”.

Teksti: Tanja, Emilia, Virve, Jenna, Johanna ja Eveliina

Kuvat: Tanja

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s