Perunasta on moneksi

Peruna (Solanum tuberosum) on kotoisin Etelä-Amerikasta, missä sitä on käytetty ravintona jo ainakin 2 000 vuotta. Löytöretkeilijöiden kerrotaan tuoneen perunan Espanjaan, mutta siellä siitä ei kiinnostuttu. Irlantilaiset ottivat perunan omakseen 1700-luvun alkupuolella. Irlannista perunan käyttö levisi nopeasti eri puolille Eurooppaa, Suomeenkin jo saman vuosisadan lopulla.

Vähitellen peruna syrjäytti Suomessa kaskinauriin, ja siitä pitäen peruna on ollut tärkeä osa suomalaista ruokapöytää. Kulutus alkoi laskea 1950-luvulla, kun riisin ja pastan käyttö yleistyi. Peruna on kuitenkin edelleen suomalaisen ruokapöydän perusruoka-aine. Sen sisältämistä hiilihydraateista energia vapautuu hitaasti, joten veren sokeripitoisuus pysyy tasaisena.

Perunan sopii laihduttajankin lautaselle:

  • 100 g kuorineen keitettyä perunaa sisältää 298 kJ (71 kcal)
  • 100 g keitettyä riisiä sisältää 496 kJ (119 kcal)
  • 100 g keitettyä pastaa sisältää 450 kJ (108 kcal)

Ominaisuuksiltaan perunalajikkeet voidaan jakaa kiinteisiin, jauhoisiin ja yleisperunoihin. Kiinteiden lajikkeiden tunnusväri on vihreä. Sellaisia ovat esimerkiksi Siikli, Nicola ja Adora. Ne sopivat esimerkiksi kokonaisina keitettäväksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin.

Jauhoisia eli soseutuvia lajikkeita ovat ainakin Rosamunda, Sabina, Puikula ja Pito. Erityisesti Rosamundaa käytetään uuniperunaksi. Jauhoisien perunoiden tunnusväri on punainen.

Yleisperunalajikkeita ovat esimerkiksi Matilda, Asterix ja van Gogh. Ne merkitään kaupassa keltaisella tunnusvärillä.

Marttojen Parasta perunasta arkeen ja juhlaan -hankkeen tavoitteena on viestiä perunan monipuolisuudesta ruoanvalmistuksessa sekä perunan ravitsemuksellisista eduista, lisätä ja monipuolistaa perunan käyttöä kotitalouksissa ja lisätä perunan arvostusta.

Marttalassa valmistettiin erilaisia perunaruokia lokakuisena maanantaina, ja aivan uusin ohjein.

23415371_10210812006875833_4865323144212220077_o
Perunapizzaa
23509061_10210812015876058_3274695465066958498_o
Perunagnoccheja

23467450_10214311306006527_4891148049261363078_o

23511090_10210812010835932_3102840862084995674_o
Perunacurrya
23511343_10214311307566566_7927832216779279181_o
Herkullinen noutopöytä

Kaikki perunaohjeet löydät Marttojen Parasta perunasta-vihkosesta, jota pääset lukemaan tästä:

Teksti: Tanja, Marttaliiton sivuilta martat.fi lainaten

Kuvat: Vilja ja Jenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s