Erilainen ilta Osmonkalliolla

Marraskuisena keskiviikkoiltana 14 vauhtimarttaa kokoontui osoitteessa Ainonkatu 2 Osmonkallion ampumaradalle, jossa pääsimme kokeilemaan pienoispistoolilla ampumista. Illan järjestivät Messukylän reserviupseerit ry (täällä heistä enemmän tietoa https://www.rul.fi/messukyla/)

20171108_192828

20171108_192859

Opastajanamme oli Antti Laalahti, joka piti aluksi peruskoulutusta oikeasta ampumaotteesta, tähtäämisestä ja yleensä aseen käytöstä.

20171108_193615

20171108_195611
Tähtäys onnistuu joko kuvan mukaan eli vasen jalka edessä tai jalat vierekkäin hartioiden levyisessä asennossa. Itselleni jälkimmäinen oli paras.

20171108_193601

Saimme opastusta myäs tähtäämisestä. Antti havainnollisti pahvimallien avulla, kuinka jyvän ja hahlon tulee asettua, jotta tähtäys onnistuu. Tämän toteuttaminen ase kädessä oli mielestäni illan vaikein osuus, ase painoi ja kädet tärisivät.

20171108_194318
Jyvä (pieni osa) ja hahlo (leveämpi osa) ovat tässä tasapainossa.

Turvallisuus on kaiken a ja o, ja siitä pidettiin huoli myös vauhtimarttojen opastuksessa. Alkuinfon jälkeen puolet siirtyi 25 metriä pitkän radan ampumapaikoille, jossa jokaisella oli opastaja valvomassa.

Ampumaradalla on tiukat säännöt, joita kaikkien tulee noudattaa. Jokainen ampuja kuuntelee aluksi ohjeet kuten saa ladata, saa ampua ja tauluille.

Aluksi jokainen ampuja laittaa kuulosuojaimet korvilleen. Tämä tapahtuu juuri saa ladata -käskyllä. Vasta kun suojaimet ovat korvilla, aloitetaan lippaan lataaminen. Jokainen sai ampua 4 kierrosta, joilla ammuttiin 5 kertaa.

20171108_200915

Kun ampuminen on päättynyt, irrotetaan lipas ja astutaan pois ampumapaikalta.

Kun lupa on annettu, voidaan mennä katsomaan, miten onnistuttiin tähtyäksessä eli osuttiinko tauluun vai ei. Itse en ensimmäisellä kerralla saanut yhtään osumaa, ja kolmella seuraavalla kerralla osuin vain neljästi tauluun; yksi meni aina jonnekin sivuun. Onnistumistakin koettiin, sillä viimeisellä osuin kymppiin!

Reiät tauluissa peitetään mustilla ja valkoisilla tarroilla.

Ampuminen jännitti, ja varsinkin ensimmäiset pamaukset aina hieman säikäyttävät. Oikeaoppinen pistoolin pitely on myös asia, jota en meinannut millään tajuta. Onneksi opastaja valvoi suoritusta ja korjasi otetta.

20171108_194418

Harrastuksena tämä on kärsivällisyyttä kehittävää eikä todellakaan mitään räiskintää.  Vastuullisuus ja turvallisuus ovat erittäin tärkeitä.

Mielikuvat vaikkapa aseen otteesta tai ampuma-asennosta olivat minulla vahvasti elokuvien pohjalta saatuja, mutta onneksi ne tässä illassa korjattiin.

Mitä mieltä muut vauhtimartat olivat illasta?

Oli kivaa ja erilaista. Vähän jännitti, mutta kaikki meni hyvin ja osuin viimeisellä kerralla kaikki tauluun.

Mukava erilainen marttailta. Mukavat opastajat meillä.
Voisin mennä uudestaankin!

Kiitos järjestäjille!

Teksti: Tanja ja Ruut

Kuvat: Tanja

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s