Etiopialainen ilta Marttalassa

Marttaliitto ja Kynnys ry tukevat vuosina 2016-2018 Etiopiassa vammaisten naisten järjestöä EWDNA:a (Ethiopian Women with Disabilities National Association), joka edistää vammaisten naisten kouluttautumista ja työllistymistä sekä ympäristön esteettömyyttä. Martat ja EWDNA kehittävät vammaisten naisten kotitaloustyöpajoja. Toiminta vahvistaa arjen taitoja, antaa uskoa omiin kykyihin ja rohkaisee osallistumaan kotitalousalan ammatilliseen koulutukseen.

Vauhtimartat kokeilivat etiopialaisia reseptejä ja illan aikana valmistimme maukkaita kana- ja kasvisruokia. Lisäksi jokainen iltaan osallistunut sai Etiopian kynnyksellä-ruokaohjekirjasen, jossa on myös perustietoa maasta ja EWDNA:n toiminnasta. Illan vetäjä oli kansainvälisten marttojen Tarja Rintakoski.

20180407_142029

Etiopialaisen ruuan kulmakiviä ovat sipuli ja berbere-mausteseos. Lisäksi jokaisen etiopialaisen naisen tulee osata kanan oikea käsittely;kyniminen ja paloittelu kuuteen, kahdeksaan tai kahteentoista osaan. Kuinka monelta vauhtimartalta onnistuu?

Berbere

1 tl kokonaisia mustapippureita

1 tl kuminansiemeniä

1/2 tl sarviapilansiemeniä

2 tl kokonaisia korianterinsiemeniä

1 dl chilijauhetta

3 rkl paprikajauhetta

1 rkl suolaa

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl kurkumaa

1/2 tl kardemummaa

1/4 tl jauhettua kanelia

1/4 tl muskottipähkinää

1/2 tl kuivattua sipulia tai valkosipulia

Illassa korvasimme berberen piri piri-mausteella, jota saa ruokakaupoista.

 

Olennainen osa etiopialaista kettiötä ovat myös injera-letut, jotka paistetaan perinteisesti vain toiselta puolelta joten lettua ei tarvitse kääntää. Perinteisesti injerat tehdään etiopialaisesta teff-viljasta, jota myös saa meiltä isommista ruokakaupoista.

WP_20180326_010
Injera-lettujen paistoa.
WP_20180326_011
Meidän oli paistettava letut molemmilta puolilta. Myös muurikkapannu soveltuu erinomaisesti injera-lettujen paistamiseen.

Lisäksi kokattiin linssipataa, alichaa,  ja doro-berbereä eli berberellä maustettua kanaa. Jälkiruoaksi nautittiin hedelmäsalaattia.

WP_20180326_014
Linssipataa valmistumassa
WP_20180326_018
Alicha on mieto kastike, johon käytetään voita, öljyä, valkosipulia, inkivääriä, kurkumaa sekä kanaa, lammasta tai vihanneksia. Illassa teimme vihannesversion.
WP_20180326_019
Alicha valmistumassa
WP_20180326_013
Doro-berbere valmistumisvaiheessa
WP_20180326_008
Hedelmäsalaatin ainekset
WP_20180326_012
Hedelmäsalaatti ennen sekoitusta

Lopuksi nautittiin yhdessä maukkaista, yhdessä tehdyistä ruuista ja Tarja kertoi Marttaliiton ja Kynnys ry:n toiminnasta Etiopiassa. Meille vinkattiin myös että syksyllä on mahdollisuus osallistua Marttaliiton jäsenmatkalle Etiopiaan joten laittakaapa tämä korvan taakse!

 

 

20180326_194216(1)

WP_20180326_023
Lautasellinen hyvää etiopialaista ruokaa; mausteista, muttei liian tulista.

Kiitos illan järjestäjälle Tarjalle ja vauhtimartoille: yhdessä saimme paljon tehtyä illan aikana ja seurassa kaikki maistuu muutenkin paremmalle. Etiopialainen ruoka oli mielestäni maistuvaa ja edullista, joten se sopii hyvin myös suomalaiseen arkeen.

Teksti: Tanja

Kuvat: Tanja ja Vilja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s